Boomschors - een goed idee voor je tuin

Wat is BOOMSCHORS?

Schors en bast zijn twee verschillende dingen als het gaat om bomen. De buitenste laag van bomen is de bast en deze groeit samen met de boomstam, maar de buitenkant sterft uiteindelijk af en dit wordt de schors genoemd. Hoewel de schors dus niet meer leeft, heeft deze nog steeds een belangrijke rol voor de boom. Schors biedt namelijk bescherming tegen verschillende insecten, ziekten en plagen. Daarom is het ook een nuttige toevoeging voor je tuin.

De Voordelen van boomschors

Als tuinliefhebber wil je natuurlijk het allerbeste voor je tuin. De voordelen van boomschors zijn niet alleen beperkt tot een mooie uitstraling, maar ook dit komt de gezondheid van je tuin ten goede. Hieronder zetten we de grootste voordelen van boomschors voor je op een rij.

  • Voorkomt onkruid - Met een dikke laag boomschors is er geen ruimte voor onkruid om te groeien en te bloeien.
  • Decoratief - Boomschors heeft een natuurlijke en verzorgde uitstraling, zo ziet jouw tuin er prachtig uit.
  • Wateropslag - Met het vermogen om per vierkante meter maar liefst tien liter water op te slaan, kan boomschors in droge zomers het verschil maken voor veel planten. Bovendien beschermt het tegen weg spoelen van grond bij hevige regenval.
  • Isolatie - De boomschors zorgt voor een goede warmte-isolatie, waardoor de bodem langer warmte vasthoudt en dit is precies wat planten en bomen nodig hebben in de winter.
  • Ecologisch verantwoord - Boomschors is een hernieuwbare en milieuvriendelijke bron, wat het een ideale keuze maakt voor de ecologisch verantwoorde tuinliefhebber.

Door boomschors in je tuin te gebruiken, kun je dus op vele manieren profiteren van de voordelen die het biedt.

TIPS & tricks 

Boomschors is een populaire optie voor het bekleden van de bodem in je tuin. Het voegt namelijk niet alleen een mooie uitstraling toe, maar helpt ook om onkruidgroei te voorkomen. Hieronder vindt je nog enkele tips en tricks terug. 

  • Risico op schimmelvorming - Boomschors is een natuurlijk product en kan in vochtige omstandigheden gaan schimmelen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem: leg een anti-worteldoek neer als ondergrond voor de boomschors. Het anti-worteldoek zorgt ervoor dat het water snel weg kan lopen en de boomschors droogt sneller. Hierdoor wordt het risico op schimmelvorming verminderd.
  • Regelmatig vervangen - Boomschors heeft een beperkte levensduur en moet af en toe vervangen worden, afhankelijk van de soort en kwaliteit die je hebt aangeschaft. Gemiddeld gaat boomschors vier à vijf jaar mee, voordat het wegrot. Je kunt ervoor kiezen om het schors periodiek helemaal te vervangen, of om regelmatig een verse laag aan te brengen. Houd er rekening mee dat het rottingsproces van de boomschors een voedingsbodem vormt voor insecten en kleine dieren.
  • Slimme investering - De aanschaf van boomschors is een slimme investering voor je tuin. Het is weliswaar iets duurder dan andere bodembedekkers, maar het is de moeite waard om even te vergelijken. Zo kun je besparen op de aankoop en een mooi resultaat in je tuin creëren. Het is belangrijk om de benodigde hoeveelheid af te stemmen op de grootte van je tuin, zodat je optimaal profiteert van deze prachtige toevoeging. 

Waarom BOOMSCHORS EN geen HOUTSNIPPERS?

Boomschors bevat een duurzaam voordeel ten opzichte van houtsnippers. Terwijl houtsnippers meestal een kortere levensduur hebben en daardoor vaak vaker vervangen of aangevuld moeten worden, gaat boomschors veel langer mee. Dit maakt het een veel efficiëntere keuze voor bodembedekking in je tuin.

Wanneer leg je best boomschors?

U kunt schors in alle seizoenen plaatsen of vervangen. Maar de beste tijd is wanneer de grond vochtig is. Meestal is dit in de late winter of het vroege voorjaar. Wens je toch schors aan te vullen of te leggen op andere seizoenen? Dan is dit ook perfect mogelijk.

Bij het kiezen van schors is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de soort boom waar het afkomstig van is, de grootte van de stukken, de dikte. 

Meer info over alle schors in het assortiment van Jan Haeck? klik hier